BLOG

Boeken


Om op het gebied van energie enigszins deskundig te worden is de nodige studie en andere inzet  noodzakelijk. Met krantenkoppen, borreltafels en wensdenken kom je er niet. Veel leeswerk dus, rekenwerk, gesprekken met mensen met verstand van zaken en de nodige praktijkervaring.

Het leeswerk bestaat uit vele artikelen, maar zeker ook uit boeken. Mijn laatste aanschaf is ‘Landschap en Energie’ van Dirk Sijmons. Geweldig boek, visionair!

 

Jan Terlouw in De Wereld Draait Door


Eind vorig jaar (2016) was er het fraaie en sympathieke betoog van Jan Terlouw in DWDD. Op hoofdlijnen kan je het er als weldenkend mens alleen maar uit het diepst van je hart mee eens zijn.
Maar we moeten ook kritisch en rationeel blijven. Met betrekking tot het klimaatprobleem (het touwtje uit de brievenbus laat ik hier buiten beschouwing) onderschat Terlouw ernstig hoezeer onze welvaart en onze manier van leven zijn verweven met de makkelijke beschikbaarheid over enorme hoeveelheden energie.
De zon moge dan een onvoorstelbare energiebron zijn, het valt om diverse redenen nog niet mee om al die energie te vangen. In het rijke Nederland zitten we met veel pijn en moeite nog niet aan de 6% duurzame energieopwekking. Voor het grootste deel is dat windenergie. We moeten erg oppassen met de belofte van de technologische mogelijkheden die Terlouw suggereert.
In de eerste plaats zullen we trouwens vooral moeten besparen. Auto’s kunnen veel zuiniger, maar wie wil motorvermogen inleveren? Of gewoon minder rijden? Huizen kunnen energie-neutraal, maar wie heeft daar tienduizenden euro’s voor over? Als je ze überhaupt al hebt. Een politicus die over een vlees- of vlieg-taks begint heeft een groot deel van het electoraat al verloren.
Op diverse manieren doe ik mijn best met de energietransitie, maar het gaat uiterst traag en moeizaam. Het is erg zoeken naar mensen die willen deelnemen aan een zonnecoöperatie of zelf panelen op hun dak willen leggen. En met een paar panelen zijn we er nog lang niet.
We hebben een energieke samenleving, zeker. In meerdere betekenissen, maar juist ook in de zin dat we heel veel fossiele energie opstoken. Om dit te minderen en om duurzame energie op te wekken zullen we offers moeten brengen en rigoureuze aanpassingen moeten doorvoeren. Het gaat niet alleen om een technologische energietransitie, maar ook om een landschappelijke en culturele transitie.