Volgens een recente studie, in opdracht van de Europese consumenten-organisatie (BEUC), is de warmtepomp de goedkoopste en efficiëntste manier van duurzaam verwarmen. Het onderzoek is uitgevoerd in Tsjechië, Italie, Polen en Spanje.
In het onderzoek is rekening gehouden met de totale levensloop van de warmtepomp. Voor stedelijke dichtbevolkte gebieden komen warmtepompen in combinatie met stadsverwarming in beeld als beste oplossing.
Oplossingen met waterstof lijken qua efficiëntie en kosten ver achter te blijven in vergelijking met warmtepompen. Bovendien is de warmtepomp een bewezen technologie, en dat kan van waterstof nog niet worden gezegd. Voor een warmtepomp geldt dat als je er 1 kwh aan energie in stopt, je er 3 tot 5 kwh voor terug krijgt. Dit uitstekende rendement is met waterstof nooit haalbaar.
Een warmtepomp onttrekt de aanwezige warmte in de lucht, het water of de grond, om dit vervolgens met behulp van een compressor op een hogere temperatuur te brengen. Die warmte gaat vervolgens naar de woning.
De woning en het verwarmingssysteem moeten wel geschikt zijn voor een watertemperatuur van maximaal rond de 40 graden. Dat betekent een fatsoenlijk geïsoleerde woning in combinatie met bijvoorbeeld vloerverwarming.
Veelal kan de installatie ook gebruikt worden als koeling, hetgeen in het opwarmende klimaat steeds vaker wenselijk zal zijn.
Hierbij een link met informatie omtrent de subsidiemogelijkheden:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiesubsidies-en-leningen/subsidie-warmtepomp/